Menarik sebuah muzikal boleh dilaksanakan memerlukan jenis kemahiran seni yang memiliki sedikit. Mewujudkan sebuah muzikal lagenda, walaupun, ia dicapai hanya dengan memukul bull’s-eye tiniest yang dicipta dari bakat, kesungguhan, ketulenan dan nasib sini. Tiada seorang pun daripada faktor-faktor tersebut boleh dapat diskaun, seperti yang kita lihat di “Hamilton di Amerika,” yang mana Perdana Menteri keduadua Jumaat pukul 9 malam di Stesen ahli PBS.

Ia mengambil visi dan imaginasi untuk melihat potensi kehebatan dalam kisah seorang bapa pengasas yang hidup adalah untuk sebahagian besar memberi Lin-Manuel Miranda — iaitu sebelum dia ditarik biografi Alexander Hamilton Ron Chernow dari rak semasa bercuti. Miranda asalnya dikonsepkan aspek cerita sebagai projek hip hop pada mulanya dikenali sebagai “Dalam Mixtape Hamilton.”

Tetapi walaupun Miranda dan ketabahan untuk mengharungi untuk menyelesaikan apa yang kedengaran seperti sebuah projek Negeri mungkin tidak mempunyai berjumlah banyak jika dia tidak dimasukkan ke rumah putih atas jemputan untuk melaksanakan sebuah lagu-lagu “Mixtape” hanya wujud ketika itu — di hadapan Obamas itu. Seseorang mencatatkan persembahannya, dikongsi secara online dan Miranda menyaksikan ia pergi virus. Dan bijak itu nasib baik membantu perjalanan minyak dalam setengah dekad yang mengakibatkan satu fenomena kebudayaan.

Seperti muzik ia profil, “Hamilton di America” juga lahir daripada hunch yang bertuah. Pengarah Alex Horwitz, salah satu rakan sebilik di Miranda di Universiti Wesleyan, memutuskan bahawa idea setengah matang buddy Kolej beliau mungkin menjadi sesuatu yang besar dan memutuskan untuk mengikuti Miranda selama tiga tahun.

Dalam bahawa jangka masa Pengarah ditangkap pembangunan yang akhirnya akan menjadi “Hamilton” dari peringkat yang mula tumbuh melalui untuk malam pembukaan yang off-Broadway, menambah dalam rakaman kemudian dimainkan oleh pelarian kejayaan pameran Anugerah Tony dan Broadway.

Kredit di Miranda, pencipta muzik yang dibuat tugas di Horwitz lebih mudah dengan membuang dirinya ke dalam mengasah stagecraft beliau dan mendapat minutia Hamilton’s cerita betul. Dalam dokumentari, rakaman Miranda menganyam lirik di bilik tidur Aaron Burr dengan fon kepala beliau, terakhir atau melawat tempat-tempat bersejarah dengan ahli pelakon-pelakon lain, termasuk Leslie Odom, Jr., Daveed Diggs dan Christopher Jackson, membuatkan usahanya artistik ketara.

Miranda pula lebih daripada sekadar membuat Rajah sejarah diabaikan yang dinamik dan menarik dalam mewujudkan “Hamilton.” Dia birthed cara yang segar, bersemangat, berkongsi sebuah kisah Tempahan Amerika — yang bercakap kepada kami siapa sebagai sebuah negara, kami konsep pemilikan ke atas struktur selain kami dan nilai-nilai, pusaka kita dan sejarah kita.

Sebagai tambahan kepada tujuh Das tembakan lokasi itu, muzik indah difilemkan segmen dari peringkat Broadway dan lakonan di White House senior, “Hamilton di America” ciri-ciri temubual ahli-ahli politik seperti rumah Speaker Paul Ryan, bekas Presiden George W. Bush, Sen. Elizabeth Warren dan Presiden Barack Obama serta pelbagai jenis 1500VDC seni dan sejarah, yang bercakap tentang pemimpin abad ke-18 itu kesan sejarah kita serta kepentingan Majlis perasmiannya.

Kandungan tersebut adalah setaraf bagi kursus dalam projek seperti ini. Hanya di sini, Amerika kasih sayang padu mempunyai Miranda di muzikal menjangkit nada pemerhatian mereka, tambahan peningkatan kepanasan rasa ingin tahu dan tertanya-tanya yang melonjakkan dokumentari tersebut bersama-sama. Tidak semua orang memiliki benda-benda yang bercahaya berkata tentang Hamilton dirinya; Warren dan pemerhatian tentang ciptaannya struktur kapitalis negara kita adalah sobering, dan sejarawan Joanne Freeman menunjukkan beliau kurang daripada kualiti-kualiti yang menyelerakan.

Ini adalah sebahagian daripada cara “Hamilton di America” dispels mitos tentang Hamilton, humanizing dia dengan melihat kelemahan beliau semasa juga menghargai tetamu beliau — jiwa budaya rap. Oleh itu dalam memilih untuk memberitahu cerita seorang bapa pengasas dengan swagger tersebut dan emotionality hip-hop, Miranda mewujudkan kepentingan di Hamilton pada pelbagai peringkat.

“Di Hamilton America” juga dengan lancar berkahwin sangat peribadi jenis muzik yang kisah dengan Hamilton di kesan pada negara dan dunia, menerapkan rasa iconoclastic Miranda di dalam proses. Dalam salah satu detik-detik Tempahan mempengaruhi filem, Miranda Lukis persamaan antara beliau diberikan Hamilton atas pentas dan keluarganya dengan ayah beliau berkongsi kisah beliau datang ke New York dari Puerto Rico.

Hari ini, pemarkahan tiket untuk pengeluaran live “Hamilton” adalah hampir mustahil. Bahkan menangkap versi tur adalah satu pertaruhan yang menakjubkan untuk berfikir, diberi bahawa subjek ialah Alexander Hamilton, lelaki itu yang kebanyakan orang tahu sebagai lelaki Bil $10.

Oleh kerana itu, bilangan penonton akan Tala kepada “Hamilton di America” tersilap berharap untuk melihat muzikal yang cukup untuk meringankan sakit menunggu pukulan mereka di tempat duduk di dalam Bilik di mana ia berlaku. Dokumentari termasuk glimpses nombor muzik, menambah konteks dengan membincangkan unsur-unsur kehidupan di Hamilton yang diilhamkan setiap lagu dan tema yang. Tetapi ketika menyiarkan dokumentari yang sebagai sebahagian daripada siri “Hebat persembahan” PBS’, prestasi sebenar dipaparkan hanya kecil hirisan.

Apa yang kita peroleh sebaliknya adalah untuk dikagumi, meningkatkan 90 minit peperiksaan kepada proses kreatif yang pergi ke membuat “Hamilton” sambil membawa kami walaupun kehidupan dengan subjek negarawan dan kesan atas dunia. Ini adalah satu perbuatan mengimbangi jarang untuk menarik, baik di alam nonfiction filmmaking dan peringkat.

“Di Hamilton America” adalah salah satu daripada dua persembahan muzikal yang memukul televisyen minggu ini. Yang lain — Fox “Papar gambar seram berbatu: Mari kita buat meledingkan masa lagi!” — adalah berdasarkan apa yang berlaku apabila sihir peringkat berubah menjadi sebuah filem tahun 1975 yang flop, hanya untuk morph ke satu fenomena ajaran sesat penyertaan seni. Tahun kemudian ini pelik, tradisi liar telah telah exsanguinated dari freakishness yang enak oleh industri mengejar trend, ihsan prime time televisyen.

Dalam semula membayangkan daripada “Rocky seram” membuat kemunculan Khamis pada jam 20: 00 — jam keluarga! — adalah penyertaan Tempahan trend pelekap acara muzik di televisyen, sahaja ia adalah pembentangan filem berbanding disiarkan secara langsung. Fox keputusan untuk melakukan “Rocky seram” telefilem yang mempunyai logik yang tertentu, jika anda mempertimbangkan unwieldiness ini berpotensi mewujudkan semula filem tengah malam budaya pengalaman melalui acara TV secara langsung.

Untuk menjalankan sebuah filem di belakang pelakon seramai penonton ahli mereplikakan tindakan di akan menjadi kacau-bilau visual. Namun membina meta yang menjadikan showings tengah malam daripada “Rocky seram” Khazanah budaya yang ganjil itu. Mengambil penyertaan penonton, dengan semua yang menyanyi bersama-sama dan tidak kemas-especially melambung yang berterusan, dan anda hanya mempunyai pelik filem yang kononnya diilhamkan oleh seram klasik dan filem sains fiksyen yang tidak masuk akal sangat sedikit sekali.

Sebagaimana yang diarahkan oleh Kenny Pascua Ortega, ini “seram Rocky” merupakan jemputan untuk merenung dunia salji berilhamkan goth selama 2 jam. Ia mendapat mata untuk gaya, dan pemutus Laverne Cox sebagai Dr. Frank-N-Furter (peranan yang diberikan oleh Tim Curry, muncul di sini sebagai Perawi Hadis Criminologist) adalah sesuatu yang dekat di genius.

Sebaik sahaja kami dapat melepasi pintu grand beliau, Walau bagaimanapun, keseronokan mati cepat. Terdapat banyak untuk memuja di Cox, tetapi beliau Frank-N-Furter dan pidato pelik tumbuh semakin merengsa sebagai berkembang cerita, dan bintang-bintang bersama beliau, termasuk Naib Johan “Kah” Adam Lambert (Eddie) dan keadilan Victoria (Janet Weiss), tidak meminjamkan sebanyak mungkin kaedah sokongan atau gangguan. Seseorang tidak boleh mengharapkan Keadilan untuk bersaing dengan Susan Sarandon, sudah tentu, tetapi memberi kita kemas kini yang tidak dapat dilupakan bagi Janet terlalu banyak bertanya?

Kekurangan ketulenan adalah ini “Rock seram” redux’s ralat, tetapi mengetahui bahawa Mei memberikan penonton lebih banyak penghargaan bagi kreativiti diterokai dan diraikan di “Di Hamilton Amerika.”

Selain itu, ia adalah luar biasa berfikir bahawa teater Muzikal telah meningkat dalam penganggaran penonton arus perdana amat bahawa televisyen penyiaran mempunyai dua Perdana-masa persembahan untuk memilih daripada pada minggu yang sama. Tanpa mengira mana-mana pendapat yang tunggal tentang Fox “Rocky seram” khas atau Jumaat “Hebat persembahan” pembentangan, hakikat bahawa rangkaian menyaksikan sesuai untuk membentangkan mereka adalah kenyataan penuh harapan tentang pesona yang mujarab kreativiti di zaman ini penuh.

Dalam “Hamilton di America” Miranda mengakui idea itu. “Saya sedar bahawa teater Muzikal tidak turun halaman Sastera sering,” katanya. “Dan di sini kami.”

Advertisements