LOS ANGELES (AFP) – dia adalah Tuhan Gore, Sultan Splatter, Maharaja usus–dan otak belakang beberapa Tempahan ikonik darah dan berani set-keping dalam sejarah filem.

Jika anda pernah melihat sesuatu dalam filem ganas yang menjadikan darah yang mengalir daripada muka anda, terdapat peluang yang baik bahawa pemenang Oscar Greg Nicotero diberikan kesan-kesan khas.

53-tahun-lama dan rakan-rakannya telah bekerja pada projek lebih 400, TV dan filem dari George A. Romero “hari Dead” pada tahun 1985 ke tahun lepas Quentin Tarantino splatter-pesta “Yang Hateful lapan.”

Paling dikenali hari ini untuk kesan Nya bekerja dan mengarahkan pada AMC melanda siri “Berjalan Dead,” obsesi yang Nicotero dengan yang mengerikan bermula sejak tahun 1975 dengan “Jaws.”

“Saya perlu tahu bagaimana mereka melakukannya. Apabila filem ini keluar saya telah taksub dengan mempelajari segala-galanya yang saya dapat mengenai bagaimana mereka membina jerung itu,”kata pengeluar filem yang 12 apabila Steven Spielberg Lawatan de kuasa melanda teater.

Kesan-kesan di Nicotero telah menyediakan beberapa detik-detik yang ikonik pawagam moden, dari arena “hobbling” dalam “Kesengsaraan” (1990), Bilakah James Caan pergelangan kaki akan menghancurkan oleh yang menggunakan sledgehammer Kathy Bates, ke dalam telinga-menghiris di Quentin Tarantino “takungan anjing.”

“Apa yang membuatkan yang jadi kenangan ialah bahawa anda tidak melihatnya pada skrin. Kamera kepadanya, dan kemudian Mike Madsen pergi dengan cukur tersebut dan kemudian kamera kuali jauhnya dan Madsen memasuki pukulan yang memegang telinga,”katanya.

“Anda tidak melihatnya, dan saya tidak akan pernah lupa Quentin memberitahu saya berulang-ulang kali berapa banyak orang Filipina melihat hal itu.”


Daging barbeku sosej


Lawatan bengkel Nicotero di 35 batu (55 kilometer) laut Los Angeles adalah seperti mati dan akan ke syurga geek seram.

Ada Sila tekan, werewolves, piranhas gergasi, seekor ikan jerung yang besar yang digantung dari siling, kepala T-Rex, Kuda lifesize dan model orang-orang asing, raksasa dan Ghul barang kali semua jenis dan mangsa-mangsa sehingga merosakkan mereka.

Di Nicotero di Pejabat, lengan diputuskan akan pembohongan pada Kabinet kayu semasa dipancung kepala menyemakkan aras cara sekotak liar paperclips atau secawan kopi kertas mungkin di tempat kerja yang biasa.

Dan kemudian ada zombi–berpuluh-puluh daripada mereka dalam pelbagai peringkat lama reput. Terdapat Ketua-Ketua yang dihancurkan dengan muka dimakan-jauhnya, patah tangan, mendung bola mata dan gigi palsu yang disusun rapi dalam laci.

Darah yang pours dari setiap gouge, garis condong dan luka di alam semesta ini Nicotero tembakan adalah Sirap jagung dan makanan mewarna, manakala daging manusia adalah daging sosej biasanya barbeku.

Nicotero yang membesar di Pittsburgh, di mana Romero legenda tersebut dan kesan-kesan khas beliau supremo Tom Savini telah sibuk Pentakrifan semula genre seram, setelah terkejut dunia dengan 1978 di “Subuh orang mati.”

“Saya dibesarkan 30 minit jauhnya dari mana mereka difilemkan ‘Subuh mati’ dan tanah perkuburan dari ‘Night of mati hidup’ adalah 20-minit dari rumah saya,” kata bapa-untuk-dua.

Selepas peluang bertemu di sebuah restoran di Rome, Nicotero menjadi kawan dengan Romero dan berhenti pra bacaan untuk menguruskan Jabatan kesan solekan pada “Hari Dead,” ketiga dalam Trilogi zombie Sarjana seram.


Zombie boot camp


Dalam tempoh setahun beliau telah berpindah ke Los Angeles, di mana beliau menyewa sebuah rumah dengan freelance make-up artis kesan Howard Berger dan Bob Kurtzman, dan tiga akan makan pizza, minum bir dan menonton filem seram bersama-sama.

Mereka menyalurkan minat mereka berkongsi ke EFX KNB, sebuah bengkel yang akan tumbuh ke 20,000 kaki persegi pangkalan operasi barat laut LA, berkhidmat pengeluaran filem dan televisyen seluruh dunia.

Nicotero menang Oscar untuk tahun 2006 kerana kerjanya “Singa, ahli sihir dan almari” dan pada tahun 2010 Frank Darabont, Pengarah “The Green Mile,” beliau bertanya kepadanya untuk menyertai satu siri TV baru yang dipanggil “Orang mati berjalan.”

Ia cepat menjadi rancangan paling kerap ditonton dalam sejarah televisyen kabel, dan Nicotero merupakan lulusan kesan khas dan Eksekutif bersama menghasilkan menjadi pengarahnya yang prolifik.

Beliau mempunyai tempahan bakal beliau tempat-tempat menarik luar filem dan TV Taman tema, mengusahakan satu tapak tarikan “Berjalan mati” membuka at Universal Studios pada 4 Julai.

Nicotero telah disediakan dalam solekan dan kesan khas, serta latihan untuk di tarik 100 tambahan kem boot zombie yang menunjukkan kepada mereka bagaimana untuk mencari “mereka dalam walker.”

Jadi setelah digunakan getah prosthetics, tidak terkira gelen darah palsu dan beberapa artis yang paling berbakat dalam perniagaan pembunuhan, melukai dan maul dalam setiap cara yang boleh dipikirkan lebih daripada tiga dekad, Adakah terdapat apa-apa yang mungkin dapat menakutkan Tuhan Gore?

“Labah-labah,” katanya dengan serta-merta, tanpa perlu berfikir tentang hal itu.

“Tetapi selain daripada itu, tiada apa.”

Advertisements