Rio de Janeiro: lebih 10,000 ikan mati dalam tangki pegangan sementara di Brazil semasa pembinaan apa ini yang dianggap sebagai air tawar akuarium terbesar dunia, media tempatan melaporkan.

Pendakwa di ibu negara Grosso Matu Campo Grande do Sul Negeri, akan memeriksa Siapakah yang bersalah selepas kerajaan tempatan dan Syarikat yang berurusan dengan ikan menyalahkan antara satu sama lain.

Dibilkan seperti “terbesar air tawar akuarium di dunia” oleh bekas Gabenor Negeri, kerja-kerja kemudahan $53 – juta sepatutnya telah selesai pada penghujung tahun lepas tetapi telah tertunda, akhbar Folha de Sao Paulo dilaporkan Sabtu.

Sejak November, ikan telah di Kuarantin dengan Anambi dipanggil tegas, yang memenangi sebuah kontrak untuk menjaga haiwan-haiwan.

Sesetengah ikan pula diimport dari Afrika, Asia dan Oceania. Dokumen yang Anambi dari Negeri Mei yang mendekati 80 peratus daripada ikan yang mati akibat penurunan suhu sebagai musim sejuk di Hemisfera Selatan bagi negara ini.

“Pemindahan ikan dirancang antara Januari dan Februari, tetapi kebal tidak bersedia,” Anambis Augusto Silva memberitahu akhbar.

Tetapi pegawai-pegawai kerajaan berkata, mereka telah mengenal pasti beberapa kegagalan teknikal dalam tangki sementara, termasuk pengoksigenan miskin, kehadiran bakteria dan kering tidak mencukupi.

Tarikh akhir untuk menyiapkan akuarium telah masih tidak telah dimuktamadkan.

Advertisements